Johdatus teemaan: Mitä ovat avoimet verkot ja sosiaalinen media?


Anna palautetta

• Sosiaalisen median työvälineiden esittely: wiki, blogi, informaation ohjaaminen, sosiaaliset yhteisöt, opiskeluympäristöt, viestintä... (yleiskatsaus- ja esimerkkityylisesti), lisäohjeita käyttöönotton työvälineet-sivulta

OPPIMISPÄIVÄKIRJATEHTÄVÄ: Sosiaalista mediaa ei opi teoriassa, ei sivusta seuraten. Jotain pitää siis tehdä itse. Etsi se jokin, josta voisit aloitaa oman tekemisen. Laadi suunnitelma. Mikä kohde: oppitunnin osa, oppitunti, kurssin osa yms. Mieti, mitä tehdään, miten, missä, millä välineillä, miksi, aikajanalle sijoitettuna. Jos ajatuksesi on vielä epämääräinen, anna olla. Luonnokset kelpaavat. Koeta luoda visualisointi toteutuksesta.
Jäsenneltyjä aloituspaikkoja itseopiskeluun:

23asiaa Kirjastoväen suomenkielinen ja Suomen oloihin mukautettu toteutus Helene Blowersin Charlotte & Mecklenburgin piirikunnan kirjastoille tekemästä Learning 2.0 -kurssista, joka opettaa kirjastolaisille web 2.0 -työkalujen käyttöä. Kurssi on parhaillaan syksyllä 2009 menossa, asiat ilmestyvät näkyville kurssin edetessä.

DevelOPE-hankkeen verkkoaineistot Hankkeessa yliopisto-opettajat kehittävät yhteisöllisen oppimisen työskentelytapoja sosiaalista teknologiaa hyödyntäen. Tavoitteena on vakiinnuttaa Oulun yliopistossa yhteisöllisen oppimisen lyhytaikaiset kokeilut pysyviksi ja laadukkaiksi oppimisen käytännöiksi sekä rikastaa yhteisöllisen oppimisen malleja uusilla tutkimuksesta nousevilla käytännöillä.

eNorssi: Keittokirja aloittelevalle verkko-opettajalle Ei sisällä kovinkaan paljoa sosiaalisen median opetuskäytöstä, mutta muuten yleishyödyllisiä vinkkejä, joita voi käyttää sekä suljetuissa että avoimissa oppimisympäristöissä.

Helsingin yliopiston Pedawiki
Pedawiki on avoin tietopankki johon kerätään ja esitellään tietoa ja kokemuksia siitä, miten tieto- ja viestintätekniikkaa sekä verkkopedagogiikkaa voi soveltaa opettamiseen ja opiskeluun Helsingin yliopistolla.

ISOkoulutukset ISOverstaan koulutusaineistoja.

Sisukas-verkkolehti: Verkot ja verkostoituminen Opettajien ja tutkijoitten artikkeleita piloteista, seminaareista yms.

Sosiaalinen media oppimisen tukena Anne Ronkaan Opetushallitukselle kirjoittama perusopas